Månadens boktips – Juni 2024

mandens boktips

 

Boktips – JUNI 2024

 

”Om uträkning av omfång” av Solvej Balle

Förlag: Wahlström och Widstrand

 

Solvej Balle har hittat ett sinnrikt sätt att utforska tid och minnet. Och mycket annat i livet; ensamhet och kärlek till exempel. Tre böcker har hittills kommit på svenska (fem på danska) i denna planerade septologi. Fundersam kring om mitt intresse kommer att hålla i sig till sista boken, men nyfiken på hur det går för huvudpersonen, det är jag. Och på hur Balle får ihop historien.

 

Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar. Utan framgång har hon försökt hitta tillbaka till den vanliga tidslinjen. Hon har prövat att skapa årstider genom att resa norrut för att hitta vintern och söderut för att hitta solsken och sommar. Men Tara är fast i den 18 november.

 

– Agneta Berliner

 

boktips_juni_solvej_balle

 

 

 

Hundmanuscripten” av Jon Fosse (nobelpristagare i litteratur 2023)

Förlag: Bakhåll

 

Lite förvirrande till att börja med, men efter ett tag är det kul att vara en del av hundarnas värld.

 

Fosse har författat tre noveller som är skrivna i hundperspektiv, alltså berättelser som återger vad dessa hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron. Tre lika existentiellt djupsinniga som underfundigt komiska berättelser framförda i all enkelhet och som om det vore en självklarhet att hundar förstår vad människor säger och att de kan prata – men bara med varandra. I den första är det hunden Webster som försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr. I den andra är det hunden Olav som faktiskt vågar sig ut på en romantisk runda. I den tredje är det skeppshunden Haktor som troget håller koll på livet på skutan.

 

– Agneta Berliner

 

boktips_juni_jon_fosse

Dela inlägg:
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway