Kapitel ett

Föreningens medlemmar
U

tefter Köpmangatan i Borrby finns större delen av Borrby Bokby. Men vi sträcker ut oss och Borrby Bokby finns representerad via medlemmar i både Simrishamn och Ystad. Några håller till i sina butiker, några är förlag, en del är författare – och alla säljer de böcker och trycksaker!

Medlemmar på egna adresser

Läs mer om respektive medlem:

Peter har varit antikvariatsbokhandlare så länge han minns. Han har två butiker i Stockholm fyllda med böcker och så Hundörat i Borrby på sommaren.

 

Antikvariat Hundörat finner på:

Köpmangatan 8, Borrby

 

www.hundorat.se

De gamla välkända affischerna som många känner igen – liksom rariteter för de riktiga nördarna – allt samsas hos Emil. Han håller öppet sommartid.

PS: Det finns LP-skivor också!

 

Vintage Affischer finner på:

Köpmangatan 14, Borrby

 

www.vintageaffischer.se 

I den gamla lanthandeln har Einar fyllt hyllorna med böcker. Här finns både konstböcker och en mängd annat. Ibland förvandlas fria utrymmen till galleri.

 

Antikvariat Blå Kossan finner ni på:

Köpmangatan 22, Borrby

 

www.blakossan.se 

Hos Ylva samsas egna böcker om vin och vinprovning och så många böcker om katter. Hennes böcker finns förstås i Bokhuset men också hos Ylva på Skepparegårdens.

 

Amrafel Förlag hittar på:

Skeppargatan 5, Simrishamn

 

skeppargaardens.se/hem/webbshop.html

 

Hanna som driver barnens egen bokbutik i Simrishamn älskar att hjälpa barn hitta rätt bok. Ryktet säger att hon är bra på det. Hon finns i Bokhuset och på Storgatan i Simrishamn. 

 

Barnens Bokhandel och Antikvariat finner ni på:

Storgatan 12, Simrishamn

 

instagram.com/barnensbokhandel/

En riktig bokhandel med böcker, papper och spel. Många städer saknar det men i Simrishamn finns full sortering i stadens bokhandel. 

 

Simrishamns Bokhandel finner ni på:

Storgatan 34, Simrishamn

 

instagram.com/simrishamnsbokhandel/

Bokhuset är föreningens egna antikvariat och drivs av ideella krafter. Här  finns bokbyns alla böcker i alla genrer tillsammans med många lokala författare. Någon försökte räkna alla och det är nog ca 30 000 titlar i hyllorna. I huset finner ni även barnens egna krypin – ”Läslyckan” där barnen kan läsa, rita och spela spel. Bokhuset är en mötesplats för bokälskare i alla åldrar. 
 
Bokhuset hittar ni på:
Köpmangatan 28, Borrby
www.borrby-bokby.se 
 

Förutom föreningens egna böcker bor här även böcker från andra medlemmar, författare och förlag. 

Medlemmar representerade i Bokhuset

I Bokhuset i Borrby bor, förutom föreningens egna böcker, även böcker från andra medlemmar, författare och förlag. Läs gärna mer om respektive medlem:

Agneta älskar att läsa och har därför väldigt många böcker. För att få plats med nya säljer hon en del av sina lästa böcker.

Barnens Bokhandel och Antikvariat

Inne i Läslyckan – barnens bästa böcker, finns ett urval av böcker från Barnens bokhandel och Antikvariat. Med täta kontakter kan vi ordna ut böcker från stora butiken i stan på förfrågan.

 

instagram.com/barnensbokhandel/

Finns nog ingen som dokumenterat vår bygd som den välkände fotografen och författaren Carl-Fredrik Ohlsson. Hans dotter säljer av hans kvarvarande böcker i Bokhuset.

Håkan har ägnat sitt liv åt måleri och skrivande. Många tavlor bär hans signatur liksom en lång rad böcker. Hans böcker finns i Bokhuset och målningar brukar dyka upp hos Blå Kossan.

 

jhbforlag@gmail.com

Karin Eberhardt Grönvall är författare och skrivpedagog. Hon har skrivit flera böcker där några är autofiktiva och nu finns Karins också i den skånska deckarduon Blohm&Grönvall.

 

https://www.karinja.se

Tidigare drev Kristin bokförlaget Murbräckan med sin man. Han översatte gamla ryska klassiker. Nu säljs de i Bokhuset där du också träffar Kristin på torsdagar. 

Malena är arkitekten som nu skapar hantverk – ofta av återvunnet material. Både här och runt i Skåne håller hon kurser med inspiration från sina egna böcker som förstås finns i huset.

 

www.malenaskote.se

När läraren Martin började få det trångt hemma i bokhyllan bestämde han sig för att låta andra få läsa hans lästa böcker. De finns nu i Bokhuset.

Författare, konstnär och sjöjungfru. Hon sprider magin till barn genom sina böcker & konst, inte minst när de får träffa en livs levande sjöjungfru. Böckerna finns i Bokhuset.

 

swedishmermaid.se/books

instagram.com/mermaid_athiraa

Rita är kulturadministratören som vidgat sina domäner ut i det gröna. En stor hylla med böcker med allt inom trädgård, odling och landskap basar hon för.

Ett litet förlag med bara några få böcker utgivna men vars ägare har ett stort engagemang i allt som har med bokbyn i Sverige och världen att göra.

 

gunnel@ottersten.com

Kopmangatan Borrby
Borrby Bokby skylt

Kapitel två

Sommaren 2010
A

llt började med att en antikvariebokhandlare från Stockholm, som just slagit sig ner i Borrby med en del av sina böcker, undrade om vi skulle göra Borrby till en Book town. Det var sommaren 2010. En bra idé tyckte andra i byn och så startade arbetet med att erbjuda en plats för böcker i Borrby – Österlens hjärta.

När idén var väckt startade arbetet. Vilka ville vara med? Var fanns butiker och lokaler vi kunde använda? Behövde vi pengar för att fixa lokalerna?
Det blev dörrknackning i husen där butiker fanns tidigare. Gamla skomakeriet blev barnboksantikvariat. Där Håkanssons livs tidigare huserat öppnade Antikvariat Blå Kossan. Bokhandlaren med idén höll ju själv till i det gamla kaféet. Så väcktes liv i de gamla butikerna och sommaren 2011 kunde vi inviga Borrby Bokby! EU bidrog med pengar för starten eftersom detta blev ett utvecklingsprojekt för landsbygd – ett Leaderprojekt.
Sedan starten har några antikvariat flyttat vidare, några har tillkommit och mycket har samlats i det gemensamma Bokhuset. Där finns nu tio olika boksäljare tillsammans och håller öppet torsdag till söndag – året om!
En del har förändrats – särskilt i bokhyllorna förstås – men mycket är sig likt. Det är lästa böcker som hittas av nya läsare, det är nya böcker som presenteras av sina författare, läsecirklar, skrivarcirklar och mycket bokprat! En levande Book town helt enkelt. 

Kapitel tre

Sveriges första bokby
B

okby eller som det heter ute i världen – Book town – är ett internationellt koncept där en liten ort, ofta på landsbygden, har satsat på böcker. Där finns antikvariat, second-hand-books och gärna författare som berättar om sina böcker.

Det startade då en antikvariebokhandlare i London tog med sig några kollegor och slog sig ner i den lilla byn Hay-on-Wye i Wales i början av 1960-talet. Byn utvecklades till ett fullkomligt paradis för bokälskare och fortfarande lever byn med böcker som dragplåster.
Många platser runt om i världen har sedan blivit book towns, eller bokbyar. De är alla olika men böcker är ändå den gemensamma nämnaren. Runt bokbutikerna växer annan kultur fram som antikbutiker, gallerier och hantverksstäder. I många bokbyar finns en årlig festival som kan dra många tusen besökare.

international organisation of book towns
John Steinbeck Borrby

Kapitel fyra

De fem hörnstenarna
M

ed kärleken till böcker ligger grunden stadig för Borrby Bokby. De fem hörnstenarna visar vad vi vill med bokbyn och vår inriktning för vad vi gör.

De fem hörnstenarna är:

1. Värna den fysiska boken
2. Göra böcker tillgängliga för många
3. Ge författare och läsare en mötesplats samt vara en samlingsplats för bokälskare
4. Vara en arena för kunskapsutbyte och bidra till folkbildning
5. Främja berättarkonsten

 

Dessa hörnstenar har legat till grunden sedan starten och vi utvecklar och vidgar oss – men alltid med detta som grund. Det är klart att världen förändras – det kommer exempelvis allt mer digitala böcker. Vi är inte bakåtsträvare så vi bejakar utveckling, men tror samtidigt att den gamla pappersboken med blad och pärmar ska få leva vidare och att vi alla ibland behöver få bläddra i en bok.

Kapitel fem

Kika gärna runt i vårt mediagalleri
S

yns man i media så finns man – brukar det heta. Och då kan vi konstatera att Borrby Bokby verkligen finns. Från sommaren 2011 och fram till nu har vi synts och hörts i tidningar, TV och radio. Det har varit både lokalt, nationellt och till och med internationellt (i alla fall i Danmark!).

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway