Månadens Boktips – Juli 2024

mandens boktips

 

Boktips – JULI 2024

 

Låt förnuftet råda” av Per T Ohlsson

 

Många av Per T Ohlssons texter samlade i en mycket läs- och tänkvärd bok för den som är intresserad av historia, nutid – och av framtiden. Kloka tankar. Stilistisk skicklighet. Väl underbyggd analys.

 

Per T Ohlssons universum var inte bara stort, det var expanderande. Stadigt förankrad i djupa historiska kunskaper guidade han under mer än 30 år läsarna till framtiden – och lät den bli löftet om något större. I oktober (2021) avled Per T Ohlsson men hans texter lever kvar. Han verkade under några av den moderna historiens mest dramatiska år, och fick gott om tillfällen till både principfasthet och pragmatik. I Låt förnuftet råda har vi gjort ett urval av Per T Ohlssons bästa texter under alla hans år på Sydsvenskan. Det är en exposé i nutidshistoria, en hyllning till en av de stora i svensk press och dessutom fantastisk läsning.

 

Förord av Jonas Kanje

Efterord av Pernilla Ström

Redaktörer: Rakel Chukri, Andreas Ekström, Jonas Kanje, Östen Rosvall

 

– Agneta Berliner

 

boktips juli

 

 

 

Drömmen om ett träd” av Maja Lunde 

Förlag: Natur & Kultur

 

Den avslutande delen i Maja Lundes klimatkvartett. Alla fyra romanerna kan läsas var för sig men bildar också en mångfacetterad helhet – om hållbarhet, om ansvar, om mänsklighetens plats i naturen och bland andra arter.

 

Longyearbyen 2110: Djupt i bergen, långt norrut, ligger ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Tommy växer upp i Svalbards brutala landskap, med två bröder han vill göra allt för och en farmor som är valvets fröskötare. Sedan drabbas Longyearbyen av en katastrof. Tommy, hans bröder och mormor är bland de få som är kvar. Sex ensamma människor i ett öde landskap, i besittning av en skatt som världen trodde hade försvunnit för alltid. Samtidigt, långt borta, lever Tao på minnena av sin son Wei-Wen, som hon förlorat. Varje dag är lika, hon är ledsen och hon svälter, som resten av folket, i en helgedom och utarmad natur, där många arter har försvunnit. Men allt förändras den dagen Tao blir ombedd att leda en expedition norrut. Målet är Svalbard och fröerna.

 

Tidigare delar i serien: Binas historia, Blå och Przwalskis häst.

 

– Agneta Berliner

 

boktips juli

Dela inlägg:
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway