Jorden runt med Staffan

Vilken spännande resa Staffan Valdemar Holm bjöd på i Kulturgjuteriet, Borrby Bokby på onsdagskvällen. En resa i både tid och rum.

Vi fick besöka teatrar och operahus runt om i hela världen och höra om en regissörs vardag. Och allt startade i en grusgrop nere vid Löderupsstrand med billyktors sken som teknisk utrustning. Staffan pekade på sin tröja med Malmös Kockumskran och menade att när han berörs inne i kroppen, då kan det bli bra teater. Uppgiften är just att ställa frågor som inte är ”säkra”, att belysa ämnen vi inte omedelbart vet svaren på. Kulturens innersta kärna är att syssla med de frågor lag, regler och matematiska formler inte rår på.

Staffan kom ensam. Hans hustru Bente Lykke Möller som egentligen skulle varit med hade gett sig iväg på ett hastigt påkommet möte med en regissör inför ett scenografiarbete hon är involverad i. ”Sån’t liv lever vi”, förklarar maken. ”Men det gör inget att hon inte är här, för hon brukar rätta mig men nu kan jag säga precis vad jag vill”, och så log Staffan ett av sina stora leenden.

Med lugn röst tog Staffan oss sedan med på en jordenruntresa då han berättade om sina olika uppdrag. Det rörde opera i Wien, teater i Paris och andra mer eller mindre omtalade projekt som denne Österlenpåg varit del i. Dramaten och relationen till Ingemar Bergman och andra kända teatermänniskor svischade förbi. Men vi fick också en inblick i framtiden. Dels hur hans nya arbete på den stora teatern i Düsseldorf förberetts. Han tillträder som chef nu på måndag! Så viftade Staffan med ett kommande projekt med tio andra teaterhus i Europa. Skådespelare från dessa skall flygas ut mitt i öknen i Chile och spela teater i en helt övergiven stad i de gamla saltpeterdistrikten. Han lovade att vi skulle kunna länka upp oss och delta. Så blev det inte bara hans ord som kom till oss i Borrby utan vi lovades att få se och följa honom till andra sidan jorden.

Nästa veckas träff på Kulturgjuteriet presenterar den fantastiska berättelsen om hur Steinbeck shoppade konst i Borrby. Thomas Millroth och Owe Gustfson är två av flera medverkande.

Dela inlägg:
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway