Författare/skribent

millroth_webb

Thomas Millroth, kritiker, författare; mest handlar det om konst och musik, men genom åren har det också blivit en del fri gestaltning. En hel del konstnärsmonografier har knackats fram på dator och tidigare Facit Privat: Endre Nemes, Lennart Rodhe, Lage Lindell, Elisabet Hermodsson, Pierre Olofsson.

Jag ställde 2010 samman texter som handlade om musik mycket och något konst i en samling personliga texter, där varje rad hade en personlig bäring, så att den som läste inte alls behövde känna till musikern eller konstnären som var i fokus, Man får förlora sig, 2010 (med illustrationer av Lisa Fjellman).

Jag är ganska stolt över att ha skrivit för Bo Cavefors förlag. Rum utan filial? och Maktens pyramider. Det skulle ha blivit en bok om DDRs konstscen, både den hemliga och officiella, men tyvärr drevs ju Cavefors i konkurs, en av de stora kulturskandalerna i vårt land. Intresset för den numera nerlagda Tyska Demokratiska Republiken håller i sig och hänger ihop med min kärlek till Tyskland och Berlin.

Det intresset kommer väl till pass i mitt pågående stora projekt: en fet bok om artists´ books, konstnärsgjorda böcker ur svensk synvinkel, där ju faktiskt få nationsgränser iakttas. Därför dyker mycket Danmark, Berlin, Tyskland, Frankrike mm också upp. Det är ett jättejobb som aldrig har gjorts och då känner jag mig som den privatspanare vi konsthistoriker bör vara. Inget är givet, allt behöver ses över och omprövas.

Andra jobb i pipeline: Ann Margret Dahlquist-Ljungberg och Bertil Herlow Svensson behöver var sin monografi.

Jag bor i Malmö och har närkoll på den intressanta konstscenen där – och i Köpenhamn.

 P1020662

Thomas Millroth och Art Dog Asta tränger sig in i böckernas värld. Många av Thomas böcker kommer ut på en av hans bästa vänners förlag: www.almlofsforlag.se – Karin Almlöfs förlag, hon är formgivare, konstnär och förläggare

Dela inlägg:
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway