En bokhandlare berättar

Borrby Bokby har många kollegor inom antikvariatshandeln – spridda över hela Österlen. Idag vill vi låta en av dem komma till tals med en reflektion efter att den senaste stolen i Svenska Akademien besattes. Så här berättar Jane Thrane Blomquist, Onslunda:

På tal om Klas Östergren, ett bokhandlarminne
Det är med en viss tillfredsställelse som jag noterar att Klas Östergren har utsetts till ny ledamot i Svenska Akademien.
I början av 1990-talet satt jag med i en inköpsgrupp som ansvarade för att köpa in skönlitteratur till en av Sveriges största bokhandelskedjor. Under fem dagar träffade jag och några andra bokhandlare författare, förläggare samt andra representanter från förlagen för att välja ut den litteratur som vi trodde skulle sälja mest.
Jag hade fullt klart för mig vilka författare jag ville köpa in och därmed få med i höstens katalog. Men den ena efter den andra ratades.
Vidar Pedersen? Nej, honom hade ingen hört talas om. Elsi Rydsjö? – Nej, nej, glöm henne. Klas Östergren? – Alltså, nu får du ju ge dig.
Men jag hade bestämt mig för att jag i alla fall skulle ha med Björn Ranelid. – Det är ju ingenting för er, säger förlagsrepresentanten!
Men Henning Mankell då? – Du bara föreslår en massa Österlenförfattare som ingen har hört talas om! – Men, en kollega yttrar sig, – Jag har läst en av Henning Mankells böcker och han är faktiskt riktigt bra.

Det är mitt val av författare den gången som gör mig riktigt glad, och sant att säga också lite stolt.

Vidar Pedersen flyttade tillbaka till Norge efter att han arbetat som reporter i olika konfliktområden i bl.a. Mellanöstern och Jugoslavien. Elsi Rydsjö skrev fem fantastiska böcker om några kvinnors upplevelser av svenskarnas nederlag i Poltava 1709 och åren därefter. Björn Ranelid har blivit en av Sveriges mest folkkära författare. Henning Mankells böcker om Wallander blev riktiga storsäljare. Detta hade ju skett ändå utan min förskyllan men det gick kanske lite fortare när jag fick igenom att köpa in hans bok till bokhandelskedjans 112 boklådor runt om i landet.

Och Klas Östergren har blivit invald i Svenska Akademien…

 

Dela inlägg:
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

There is no friend as loyal as a book.

Ernest Hemingway