Detta händer i Bokhuset i Borrby under våren

Skrivet den

• Söndag 14 april, kl 13-17, kom när du vill. Pappersworkshop – lär dig fläta korgar, rulla pärlor, vika bok-rosor och mycket annat. Vi använder kasserade böcker, tidskrifter och reklamkataloger. Gratis!
Workshopledare: Malena Skote, författare till Slöjda med skräp, Skapa med tyg, Stora Betongboken m fl hobbyböcker.

• 11-14, 25-28 och 18-21april: “Påskekrim” – alla deckare till hava priset.

• Lördag 27 april, Kl 15: Karin Eberhardt Grönwall berättar om och läser valda stycken ur sin bok “Hjärngrepp” – en roman som till stora delar bygger på egna erfarenheter av från ett destruktivt förhållande med en manipulativ man. Uppföljaren heter “Och mamma bara tiger…” och bygger på barnens upplevelser av samma relation. Medverkande är Kerstin Graff.

Författarbesök

Skrivet den

Kristina af Klintebergberättar om sin bok
”Smycken som huvudsak”

 En kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem och andra smycken för håret

Lördag 9 februari kl. 15.00 Bokhuset, Köpmangatan 28, BORRBY

Nytt år – nya läsupplevelser

Skrivet den

Världens största bibliotek i Tianjin, i Kina, har en yta på 33 700 kvadratmeter rymmer 1,2 miljoner böcker. Men många av hyllorna är ren dekoration med målade bokryggar medan böckerna finns i mer konventionella rum, där de är lättare att komma åt.

I Bokhuset i Borrby finns “bara” några tusen böcker, men alla hyllor är lätta att nå. Här ryms flera antikvariat och små förlag med böcker om allt från fakta till poesi, romaner och deckare. Öppet torsdag-söndag 13-17 året om.

Bokhusets nya lyrikrum

Skrivet den

Bokhuset i Borrby har en ny lyrikavdelning. Här finns flera hundra titlar, övervägande svensk poesi från 1900-talet men även nyskrivna samlingar. Många antologier finns det också. Kom och titta, sitt och läs en stund i novembermörkret. Köpmangatan 28, Borrby, öppet torsdag-söndag 13-17, året om. 

Tomas Tranströmer, ur Den halvfärdiga himlen, Bonniers, 1962:

NOVEMBER MED SKIFTNINGAR 

AV ÄDELT PÄLSVERK

Just det att himlen är så grå

får marken själv att börja lysa:

ängarna med sitt skygga gröna,

den paltbrödsmörka åkerjorden.

 

Det finns en ladas röda vägg.

Och det finns marker under vatten

som blanka risfält i ett Asien –

där stannar måsarna och minns.

 

Disiga tomrum mitt i skogen

som klingar sakta mot varann.

Inspiration som lever skymd

och flyr i skogen som Nils Dacke.

Krönika av Staffan Bengtsson

Skrivet den

Bokhösten knackar på. Det snöar pressutskick från förlagen och snart drar lämmeltåget av författare och journalister till bokmässan i Göteborg. I år utan Kulturprofilen. Får man anta!

       Böcker och bokmarknaden är expansiv just nu. I fjol gavs det ut fler än 15 000 böcker i Sverige. På ett år ökade utgivningen med 15%. Otroliga siffror. Talet om pappersbokens död är minst sagt överdrivet.

       Nu ger också vi ut en bok, vår första gemensamma. Jag har personligen publicerat ett dussintal böcker men nu släpper Pia och jag vår första gemensamma sak.

        Varför böcker i denna digitaliseringarnas tid? Är vi bakåtsträvare? Har vi hamnat på efterkälken?

        Svar: vi älskar att ta en bok i vår hand. Bläddra och sniffa mellan sidorna. Materialiteten som ger texten ett annat slags närvaro. Det ger också trygghet – boken finns och jag håller den i min hand. Den går inte upp i rök om strömmen plötsligt sjappar.

        Det blir allt ovanligare med bokhyllor hemma hos folk. Få har, som förr, tusentals böcker i sina hem. Vi läser lika mycket, det säger vissa forskare, men vi sparar inte böcker med våra egna anteckningar i marginalen – det som gör det extra roligt att läsa böcker som man lånat av en vän. Aha! Så tyckte han! Det där höll inte hon med om! Sånt.

        Vår bok, strax ute i den snurriga cirkulationen, är en kärlekshistoria. Mat och Österlen men mest mellan oss själva. Kärlek på gamla dar. Nya tag, nya försök att hitta livets förlorade mening. Allt mitt under den dagliga matlagningen i köket eller trädgården.

        En typisk pappersbok! Som läsaren förhoppningsvis vill läsa med penna i handen och klottra lite mellan raderna… Stryka under och stryka över. Helst återkomma till många gånger.

       Vi säger att alla par någon gång borde starta ett bokprojekt. För kärlekens skull och för böckernas betydelse som historiearkiv. Det är inte svårt, kostar inte miljoner – allt som behövs är ett ämne man brinner för. Då blir projektet också en kraft i relationen.

       Så har vi sagt och så tror vi. 

       Nu hoppas vi bara att läsarna hittar fram så den vackra boken inte blir så kallad hyllvärmare. Bokhösten knackar, som sagt, på. Välkommen in i värmen.

Bergmankväll på Borrby Biograf onsdag 19 september kl 18:30

Skrivet den

Välkommen till en intressant och underhållande Bergmankväll på bion. Kvällen börjar redan halv sju, 18.30, då vi får:

  1. Besök av författaren Jan Winter som berättar om sin bok, “Dieters bok – flykting hos familjen Bergman”.
  2. En kort paus med lätt förtäring.
  3. Jan Winter introducerar filmen, “Bergman – ett år ett liv” , av Jane Magnusson.

Programmet är ett samarrangemang med Bokhuset i Borrby.

Mer info och biljetter:

https://www.borrbybiograf.se/bergmankvall-pa-borrby-bio-onsdag-19-september/

Tre intensiva litteraturhelger

Skrivet den

Sensommaren bjuder på fortsatt sol över Österlen och nu kommer tre intensiva helger på raken.

 

24-25-26 augusti är det seriefestival i Skillinge. All info finns i länken: https://www.skillingeteater.se/events/skillinge_seriefestival/

 

 
 
 
Författarprogram med Leif H. Hjärre i Bokhuset i Borrby

Författaren och industrimannen  Leif H Hjärre föreläser på temat  ” Österlenskt  och Österländskt”  utifrån sin nya bok med samma namn. I boken berättar han om sin uppväxt på Österlen, om sin tid på Gärsnäs AB, där han som chef för landets ledande tillverkare av moderna möbler  var med om att forma bilden av svensk design och om sitt stora intresse för Egyptens kultur och historia. Ett intresse som bl.a. resulterat i tre initierade  böcker om landet och i många resor till Egypten där  han som guide och ciceron delat med sig av sin stora kunskap.

Söndagen den 2 september kl 15.00
Bokhuset,  Köpmangatan 28, Borrby

 
 

Lördag 8 september återvänder vi till Skillinge och Bokens dag. Se länk:

Bokens dag 2018

Borrby Bokdag

Skrivet den

Kanske har ni redan sett om Borrby Bokdag i Ystads Allehanda – och redan skaffat biljett! Men så här skrev Ulf Mårtensson i YA den 15 maj:

Litterär stjärnglans på Borrby Bokdag

I sommar är det dags för femte upplagan av Borrby bokdag. Till Borrby den 21 juli kommer uppmärksammade författare som Lena Andersson, Åsa Linderborg och Agnes Lidbeck.

Det är som vanligt ett ambitiöst program.

Agnes Lidbeck gästade bokdagen i fjor. Nu är hon dubbelt aktuell, både med romanen ”Förlåten” och diktsamlingen ”Ur”.

– Vi är glada att hon är här igen. När Agnes Lidbeck var här i fjor hade vi bokat henne innan hon fick sådan uppmärksamhet, säger Susanna Popova, en av krafterna bakom bokdagen.

Agnes Lidbeck debuterade i fjor med den prisade romanen ”Finna sig” som tilldelades Borås Tidnings Debutantpris.

Lena Andersson har just kommit ut med ”Sveas son”, den första boken efter succéromanerna om Ester Nilsson.

Andra deltagare på bokdagen är Ann Heberlein, aktuell med kärleksromanen ”Allt kommer nog att bli bra” som utspelar sig i Borrby och Owe Gustafson, som sommartid bor precis utanför Borrby. Han är kanske mest känd för att ha skapat animationerna till ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Författaren och journalisten Thomas Steinfeld kommer också till bokdagen. Han gav i fjor tillsammans med Per Svensson ut ”Bildning på barrikaderna”, ett manifest för bildning som motstånd mot förtryck och fördumning.

– Vårt tema är intressanta böcker som inte ligger i mittfåran, säger Susanna Popova som tillsammans med barnboksbokhandlaren Marianne von Baumgarten och Peter Bodén från Antikvariat Hundörat håller i trådarna.

– Viktigt är att det är författare som vill möta sin publik, säger hon.

Bokdagen avslutas med två framträdanden, dels av romanförfattaren Cilla Naumann, aktuell med romanen ”Den oändliga famijen” och sommarboende på Österlen, dels av Åsa Linderborg. Hon har tillsammans med Göran Greider skrivit den uppmärksammade ”Populistiska manifestet”.

Tidigare år har det varit kö under bokdagen till det lilla antikvariatet ”Hundörat” på Köpmangatan i Borrby och svårt att få biljetter. I fjor restes ett tält i trädgården med medhörning så att besökare som inte fick plats eller tyckte att det var bättre att vara utomhus kunde sitta där och lyssna. Samma arrangemang ska man ha även i år.

Borrby bokdag – 21 juli

Programpunkter:

Owe Gustafson ”Tänk om jag hade en snabel” & annat.

Lena Andersson ”Sveas son – en berättelse om folkhemmet”.

Ann Heberlein ”Allt kommer nog att bli bra”.

Thomas Steinfeld ”Bildning på barrikaden”.

Agnes Lidbeck ”Förlåten”.

Cilla Naumann ”Den oändliga familjen”.

Åsa Linderborg ”Populistiska manifestet”

 

Litterär stjärnglans på Borrby bokdag

VÄLKOMNA TILL BORRBY DEN 21 JULI!